Bli med Adventure Helgeland til Lovund og Lundkommerdagen 2023. Turen er inkl. båttransport Sandnessjøen, Herøy og Dønna t/r, 3 netter på Lovund Hotell m/frokost, Lundkommerpasset og dagstur til Træna. NB! Begrenset antall plasser.

Om Lundefuglen på Lovund

Lundefuglkolonien på Lovund er den sørligste i Nordland. Den teller i dag ca 150 000 individer. For 50 år siden var bestanden anslått til 750 000 (Myrberget), men nedgangen i sild- og tobisforekomstene førte til en dramatisk bestandsredusjon. Lundkommardagen 2019 kom lunden i mengder vi ikke har sett på flere år, det ble for oss en opplevelse som gav rom for optimisme. Er lundebestanden på Lovund i vekst?

Lundefuglen er en ekte sjøfugl og tilbringer det meste av sin tid spredt ute i Norskehavet. Når vinteren slipper taket, blir fuglene påminnet om at de må formere seg. De begynner å trekke mot land, til den kolonien de ble født. I begynnelsen av april kan vi observere de første fuglene i havet utenfor Lovund, og ettersom dagene går blir samlingen større og større. 14. april er tradisjonsdatoen for når fuglene inntar hekkestedet i Lundura: Flokker i hundrevis, i tusenvis, letter fra havet og gjør sine rituelle flokkflyvninger over havoverflaten og etter hvert høyere opp i lufta. Og så, som på et gitt signal, flyr de inn mot Lundura. Det suser av vingeslag og luften over ura fylles opp av fugler, ute fra havet kommer bølge på bølge med nye flokker. Noen fugler setter seg, noen inspiserer reiret. De fleste lar reir være reir: de flyr noen runder over ura før de setter kursen mot havet igjen.

Det er Lundkommardag på Lovund!

 

Foreløpig program Lundkommardagen 2023. 

Torsdag 13. april 17.30. Avreise Sandnessjøen 17.30, Herøy (Sigurd Dahl) ca. 1815 Via Dønna (Solfjellsjøen) ca. kl. 19.00. Ankomst Lovund ca. 20.00

Fredag 14. april 09.00 Foredrag ved Lena Knutli Lena Knutli er en av Helgelands største fugleelskere. Vi får en innføring i Helgelands spennende fuglearter og trekk. Krydret med en god del flotte foto.

10.30 Dronningrunden Bli med på en vandring gjennom Lovundbygda. Guiden forteller om livet på Lovund i dag og i gamle dager og om hva som gjør Lovund verdt å leve på. Turen starter utenfor resepsjonen kl. 10.30 og avsluttes ved Kystkultursenteret.

11.30 Kystkultursenteret Vi er stolte av Kystkultursenteret, Lovundfolkets eget museum. Utstillingene på museet spenner vidt, så her finnes garantert interessante ting for alle: I Heimhusan, Fiskarlivet, Nyttefuglene, Lovundkutteren Neptun, Storbåtnaustet og malerier. Senteret stenger etter vandringen.

14.00 Formell åpning av årets utstilling i GALLERI SYN Vi takker av vår kjære Are Andreassen og ønsker ny kunstner velkommen inn i vårt flotte galleri.

16.00 Den store observasjonsturen Alkøybukta vest for Lovund er en del av stor-havet. Her samles alltid lundefuglene før de inntar Lundeura. Vi følger Petter Dass-stien til Heirsan. Ser vi noe til “lun`j”? Her trengs varme, vindtette klær, godt fottøy og kikkert. Turen er guidet. Møt opp i resepsjonsområdet 16.00.

17.00 Avduking “Liten skulptur i stor natur” Skulptur nummer 9 i prosjektet er igjen laget av Tor-Vegard Mørkved.

Lørdag 15. april – Ekstrasjansen

09.30 Dagstur til Træna Opplev Trænas samfunn, kultur og natur. En stor opplevelse. Turen er guidet og er med chartret båt. Varer 4 – 5 t. Møt opp i hotellets resepsjon 09.15

16.00 Observasjonstur – Kommer Lunj? Bli med opp på Heirsan igjen, kanskje opplever vi Lundens opptreden en gang til eller at vi får en ekstra sjanse om lunden ikke kom den 14. april.

Søndag 16. april 12.00 Avreise Lovund, til Dønna, Herøy og Sandnessjøen.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler:​ Les mer

Hopp rett ned til innholdet