Dagstur til Lovund og Lundkommardagen fra Sandnessjøen. Herøy og Dønna t/r. Inkl. 2 retters lunsj på Lovund Hotell og den store observasjonsturen med guide!

Om Lundefuglen på Lovund

Lundefuglkolonien på Lovund er den sørligste i Nordland. Den teller i dag ca 150 000 individer. For 50 år siden var bestanden anslått til 750 000 (Myrberget), men nedgangen i sild- og tobisforekomstene førte til en dramatisk bestandsredusjon. Lundkommardagen 2019 kom lunden i mengder vi ikke har sett på flere år, det ble for oss en opplevelse som gav rom for optimisme. Er lundebestanden på Lovund i vekst?

Lundefuglen er en ekte sjøfugl og tilbringer det meste av sin tid spredt ute i Norskehavet. Når vinteren slipper taket, blir fuglene påminnet om at de må formere seg. De begynner å trekke mot land, til den kolonien de ble født. I begynnelsen av april kan vi observere de første fuglene i havet utenfor Lovund, og ettersom dagene går blir samlingen større og større. 14. april er tradisjonsdatoen for når fuglene inntar hekkestedet i Lundura: Flokker i hundrevis, i tusenvis, letter fra havet og gjør sine rituelle flokkflyvninger over havoverflaten og etter hvert høyere opp i lufta. Og så, som på et gitt signal, flyr de inn mot Lundura. Det suser av vingeslag og luften over ura fylles opp av fugler, ute fra havet kommer bølge på bølge med nye flokker. Noen fugler setter seg, noen inspiserer reiret. De fleste lar reir være reir: de flyr noen runder over ura før de setter kursen mot havet igjen.

Det er Lundkommardag på Lovund!

 

Program Lundkommardagen 2023.

Fredag 14. April

Kl. 11.00 Avreise Sandnessjøen, Herøy (Sigurd Dahl) ca. 11.45 Via Dønna (Solfjellsjøen) ca. kl. 12.30. Ankomst Lovund ca. 13.30.

Kl. 14.00 2- retters lunsj på Lovund Hotell.

Kl. 16.00 Den store observasjonsturen Alkøybukta vest for Lovund er en del av stor-havet. Her samles alltid lundefuglene før de inntar Lundeura. Vi følger Petter Dass-stien til Heirsan. Ser vi noe til “lun`j”? Her trengs varme, vindtette klær, godt fottøy og kikkert. Turen er guidet. Møt opp i resepsjonsområdet 16.00.

Kl. 17.00  Avduking “Liten skulptur i stor natur” Skulptur nummer 9 i prosjektet er igjen laget av Tor-Vegard Mørkved.

Kl. 19.00 Avreise Lovund via Dønna. Herøy og til Sandnessjøen.

 

NB! BEGRENSET ANTALL PLASSER!!

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler:​ Les mer

Hopp rett ned til innholdet